Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

//

Последни новини

latest

Левски изпада в безтегловност

Ситуацията в Левски никога не е била безинтересна, от известно време насам е доста интересна, от десетина дни е повече от интересна, а в п...

Ситуацията в Левски никога не е била безинтересна, от известно време насам е доста интересна, от десетина дни е повече от интересна, а в последните часове е свръхинте-ресна, защото се оказа, че шефовете и спонсорите на клуба са оперативно интересни.

Няма да задълбаваме с чисто криминалните новини. Собственикът Георги Попов е арестуван, както и така нареченият силен човек в клуба Васил Божков. Спонсорите братя Ганеви къде са, само те си знаят. Държавата икономически затяга примката около бизнес империята им.

Ние обаче се питаме обичайното - какво става с Левски? Как ще се финансира клубът от тук нататък, кой ще го ръководи, какво става с акциите... Отворените въпроси са много.

Мачът с ЦСКА, насрочен за 15 февруари, към днешна дата изобщо не е сигурен. Вече се носят слухове за отлагане на дербито по настояване на високите етажи на държавата. С оглед на създалата се ситуация на "Дондуков" се притесняват да не би напрежението сред сините привърженици да ескалира точно в деня на двубоя. Опасенията от безредици са налице. Онзи ден само един самозван "протест" от неорганизиран фен във фейсбук предизвика страхотно струпване на жандармерия и техника в района около Народното събрание, а стотици полицаи са били на "полусъединител". Това показа, че в държавата има притеснения как точно ще се развие съдбата на фК Левски и каква ще е реакцията на масата запалянковци. От две седмици насам лидери на фенски фракции регулярно са привиквани в поделенията на МВР, за да бъдат предупредени, че никак не е полезно да организират бунтове сред привържениците. А интересно е, че двете основни улт-рас групи са на различни позиции по тази тема. Едните декларираха готовност за протести, другите се въздържат. Не е изключено полицията да обяви мача Левски - ЦСКА като изключително рисков и да го отложи.

Чисто финансово ситуацията в Левски става изключително сложна. Как ще се зарежда синята каса от тук нататък? Това е един от големите въпроси. ПФК Левски като АД, част от орбитата на голямото бизнес семейство на Васил Божков, може да се окаже обект на проверки и изземване на документацията, както стана с други икономически подразделения на шефовете, още преди те да бъдат задържани. Милион и половина на месец! Това е по 50 хиляди лева на ден и представлява санитарният минимум, за да може да функционира Левски в сегашния си вид. В следващите часове и дни ще видим какви пълномощни са давали собственици и спонсори на лица, които да могат да оперират с техните активи. Текущите разходи няма как да се извършват по досегашния начин и в същия обем. Ще се търсят нови решения.

Най-логично е в следващите дни собствениците/спонсорите да хвърлят акциите чрез упълномощени лица. Обаче кой ще е получателят на акциите, се пита в задачата. А въпросът е не само да ги получиш, но и да ги притежаваш. Вариант феновете да изпълнят ролята на куриери, като дадат акциите на следващия собственик, не е изключен, но в този тунел засега няма светлина. Чуват се само някакви приказки. А и ако книжата бъдат дарени на феновете, ще се питаме - ама защо точно на тези фенове.

Очерталото се състояние на безтегловност може да бъде спряно или с обявяване на фалит като вариант пълно нещастие, или с появяването на следващ собственик като вариант с временно щастие.

феновете вече са разделени на три. Едните, вероятно по-голяма част, са готови да изтърпят всякакви подигравки, но да припознаят следващ нов Левски от Първа лига. С тире, или с 1914 след името, няма значение. На тях не им се ходи на мачове по селата. Други привърженици вече разучават районите на Подгумер и Войне-говци. А трети смятат, че ако този Левски фалира, те повече на мач в България няма да стъпят.

Няма коментари