Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

//

Последни новини

latest

Българският футбол рискува изхвърляне от турнирите на ФИФА

Българското правителство поиска оставката на Борислав Михайлов. Това обяви Министърът на спорта Красен Кралев по време на заседанието на М...

Българското правителство поиска оставката на Борислав Михайлов. Това обяви Министърът на спорта Красен Кралев по време на заседанието на МС. Той говори от името на премиера на страната Бойко Борисов. След това Борисов публикува във Facebook своята позиция, в която поиска незабавно оставката на Михайлов.

В същото време правилниците на УЕФА и на ФИФА забраняват категорично държавна намеса в кадровата политика на местните футболни федерации.

Самият Кралев коментира: „След последните прояви премиерът ми разпореди от днес нататък да преустановяваме всякакво отношение с БФС, вкл. и финансово, до подаване на оставката на президента на БФС Борислав Михайлов. Това не е намеса, ние очакваме подаване на оставката му, държавата не може повече да толерира подобно поведение."

ФИФА действа изключително строго дори и срещу най-малката политическа намеса в дадена федерация. Правилата на Световната футболна централа защитават нейните федерации от влияние на трети страни, включително политици.

През лятото на 2014 година ФИФА действа безцеремонно и изважда Нигерийската футболна федерация от всички международни турнири. Причината е, че президентът на Нигерия изисква оставката на шефа на местната федерация и на изпълнителния комитет. Това се случва и на 9 юли ФИФА взима решение да извади Нигерия от всички свои международни прояви, докато шефовете на федерацията не бъдат възстановени на постовете си и не се докаже, че вече няма политическа намеса върху местната футболна централа. Само 9 дни по-късно президентът на футболната федерация е възстановен, както и изпълнителното бюро. Нигерийските власти не само възстановяват президента и изпълнителното бюро, но и свалят всички обвинения срещу тях.

Няма коментари